Το σκόρδο, αν και παρεξηγημένο ως φυτό, γιατί η μυρωδιά του αν καταναλωθεί είναι άσχημη, αποτελεί τροφή που κρατά τον οργανισμό μας προστατευμένο από διάφορες παθήσεις, καθώς είναι ευεργετικό για το γαστρεντερικό μας σύστημα και έχει αντιβιοτική δράση.

Αν λοιπόν είστε από αυτούς που απεχθάνονται τη μυρωδιά του, δείτε πιο κάτω κάποια οφέλη του, κι έπειτα αποφασίζετε αν θα το εντάξετε στη διατροφή σας ή όχι:

12 ofeli tou skordou stin ugeia mas 300x201 12 οφέλη του σκόρδου στην υγεία μας

Διώχνει το κρυολόγημα

Αν δεν προσέξατε και πολύ και κρυολογήσατε, έχουμε μια γρήγορη λύση με σκόρδο που θα σας βοηθήσει πολύ: σε βραστό νερό προσθέστε ψιλοκομμένο ή αλεσμένο σκόρδο, αφήστε τα να μουλιάσουν αρκετά λεπτά, κι έπειτα απολαύστε το τσάι που μόλις ετοιμάσατε είτε σκέτο είτε προσθέτοντας μέλι ή πιπερόριζα. Μαντέψτε: το κρυολόγημά σας, θα υποχωρήσει πολύ πιο εύκολα μπροστά στην απειλή του σκόρδου.

Απαλλάσσει από τον έρπητα

Οι έρπητες, κατά βάση, κάνουν την πομπώδη τους εμφάνιση τις πιο κατάλληλες στιγμές, γιατί έτσι θέλουν. Αν λοιπόν, δεν έχετε κάποια κρέμα να τον αντιμετωπίσετε άμεσα, στραφείτε στο σκόρδο. Πως; Απλά κόψτε μια σκελίδα και τοποθετήστε την επάνω στον έρπητα για περίπου 10-15 λεπτά. Επαναλάβετε αρκετές φορές μέσα στη μέρα . Μη διαμαρτύρεστε, ξέρουμε ότι θα τσούξει όμως τα φυσικά αντιφλεγμονώδη του σκόρδου θα μειώσουν και το πρήξιμο αλλά και τον πόνο. Υπομονή και σκόρδο λοιπόν και ο έρπητας θα είναι παρελθόν.

Ανεβάζει τη λίμπιντο

Πολλοί αρχαίοι λαοί χρησιμοποιούσαν το σκόρδο ως αφροδισιακό τρόφιμο. Η διεγερτικές του ιδιότητες, τονίζονται σε εβραϊκές συλλογές, σε ινδικά κείμενα αλλά και από τις αναφορές του μεγάλου φιλοσόφου μας, Αριστοτέλη. Πως γίνεται αυτό;  Αν αναλογιστούμε ότι το σκόρδο ρυθμίζει  την κυκλοφορία του αίματος , άρα υποκινεί κατ’επέκταση και  έντονη σεξουαλική επιθυμία. Εάν λοιπόν ετοιμάζετε ένα ρομαντικό δείπνο, προσθέστε λίγο σκόρδο στη συνταγή σας( τόσο ώστε να μην είναι διακριτό), για να βοηθήσετε το πάθος να αυξηθεί περισσότερο.

 Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου

Σε βρετανική έρευνα, αποδείχθηκε, ότι όσοι λάμβαναν συμπληρώματα διατροφής καθημερινά, προσβάλλονταν πιο δύσκολα από κρυολογήματα, κι αυτό λόγω της περιεκτικότητας του σκόρδου σε αλλισίνη . Επίσης, θεωρείται φάρμακο ενάντια  της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της φαρυγγίτιδας, της λαρυγγίτιδας, του άσθματος, της αρτηριοσκλήρωσης  και των ρευματικών πόνων. Έχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες και είναι αποχρεμπτικό και αντιπυρετικό. Προσθέστε από λίγο στις καθημερινές συνταγές σας θωρακίζοντας ποικιλοτρόπως τον οργανισμό σας.

Νικά στη μάχη με την τριχόπτωση

Αν τον τελευταίο καιρό η σχέση σας με τα μαλλιά σας, δεν είναι τόσο καλή και παρατηρείτε σημάδια τριχόπτωσης και μάλιστα όλο και πιο συχνά, το σκόρδο κάνει κι εκεί το θαύμα του. Στο βολβό του σκόρδου, βρίσκεται η αλλισίνη, η οποία βοηθά σε μεγάλο βαθμό την καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Άλλη μια καλή πρακτική είναι το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας με λάδι εμπλουτισμένο με σκόρδο.

Αντιμετωπίζει τα σπυράκια

Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό, όμως το σκόρδο αποτελεί φυσική λύση για να απαλλαγείτε από τα αντιαισθητικά σημάδια που αφήνουν τα σπυράκια στο πρόσωπό μας από την ακμή. Οπότε, σε μια πιθανή εμφάνιση ενός νέου απειλητικού σπυριού στο πρόσωπό σας, κάντε εντριβή πάνω στο σπυράκι από μια σκελίδα σκόρδου κομμένη, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία κατευθύνονται εναντίον των βακτηρίων, καθιστώντας το ως μια αποτελεσματικότατη τοπική θεραπεία.

Αφαιρεί τις επίμονες σκλήθρες

Όταν περπατάμε ξυπόλυτοι, και ειδικότερα το καλοκαίρι για παράδειγμα στις παραλίες, ακόμη και ένας λάθος βηματισμός, είναι πολύ πιθανό να μας δημιουργήσει τη λεγόμενη «σκλήθρα» στο πόδι μας. Μερικές φορές, αφαιρείται εύκολα, όμως όταν επιμένει η καλύτερη λύση είναι το σκόρδο. Πως θα επιτευχθεί αυτό; Κόβοντας μια σκελίδα και τοποθετώντας την επάνω στη σκλήθρα με έναν επίδεσμο ή κάποια αντικολλητική ταινία και αφήστε το να δράσει για κάποιες ώρες. Λέγεται ότι, όταν θα τα αφαιρέσετε θα λείπει και η σκλήθρα. Πως θα το καταφέρει αυτό το σκόρδο; Με τις αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες φυσικά που προστατεύουν ακόμη και από τη μόλυνση της περιοχής.

Ανακουφίζει από το “πόδι του αθλητή

Όχι, δεν αναφερόμαστε στα γυμνασμένα πόδια των αθλητών, αλλά τη μυκητίαση των ποδιών η οποία είναι γνωστή με αυτό τον όρο, καθώς εμφανίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε αθλητές. Είναι μια μόλυνση που χαρακτηρίζεται από φουσκάλες, φαγούρα και ξεφλούδισμα. Κι εδώ έρχεται να δράσει πάλι το σκόρδο , έχοντας αντιμυκητιακή δράση, οπότε τοποθετώντας τα πόδια σας σε ζεστό νερό με θρυμματισμένο σκόρδο, τα βοηθάτε να ανακουφιστούν από τη μόλυνση.

 Κρατά μακριά τα κουνούπια

Σε ινδική μελέτη, έγινε γνωστό ότι τα κουνούπια απεχθάνονται το σκόρδο, καθώς δεν πλησίαζαν όσους είχαν πασαλειφθεί με παρασκεύασμα από σκόρδο. Η λύση; Φτιάξτε ένα φυσικό απωθητικό παρασκεύασμα από βαζελίνη, έλαιο σκόρδου και κερί μέλισσας και τα έντομα θα εξαφανιστούν δια μαγείας. Άλλη μια λύση είναι να κρεμάσετε σκελίδες σκόρδου και το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

 Πιάνει… λαβράκι

Η μυρωδιά του σκόρδου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με μεγάλη επιτυχία μάλιστα, στο ψάρεμα θαλασσινών όπως τα λαβράκια , οι κυπρίνοι, οι πέστροφες , οι πέρκες και τα γατόψαρα. Σύμφωνα με ψαράδες, αν σε μπάλες από ζύμη ή σε ζαχαρωτά , πασπαλίσετε από πάνω, σκόνη από σκόρδο, οι πιθανότητες να πιάσετε πολλά ψάρια και να μην προλαβαίνετε, είναι μια πραγματικότητα που πρέπει άμεσα να δοκιμάσετε.

 Ελέγχει το βάρος σας

Μελέτη που διεξήχθη στην Κορέα, έδειξε ότι όταν εμπλούτισαν τη δίαιτα με σκόρδο, σε ποντίκια, το ποσοστό λίπους τους αλλά και το σωματικό τους βάρος, μειώθηκε. Άρα, το σκόρδο, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βοηθό στην προσπάθεια απώλειας βάρους που έχετε ξεκινήσει. Εντάξτε το στις συνταγές σας, και τα εκατοστά από την περιφέρειά σας, θα βγάλουν φτερά.

Προλαμβάνει τον καρκίνο

Σύμφωνα με μελέτη στην Κίνα, η κατανάλωση  ωμού σκόρδου δύο φορές την εβδομάδα, ρίχνει στο μισό (κατά 44%)τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Ακόμη καλύτερα, ο κίνδυνος  αυτός μειώνεται κατά 30% περισσότερο στους καπνιστές, αν και εφόσον συμπεριλάβουν στη διατροφή τους, την τακτική κατανάλωση σκόρδου. Τέλος, όσοι καταναλώνουν περισσότερες από 6 σκελίδες σκόρδο ανά εβδομάδα, μειώνουν κατά 30% τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

 

 

 

 




Show Buttons
Hide Buttons