Οι περισσότεροι άνθρωποι, δυστυχώς, αντιμετωπίζουν τα λαχανικά σαν μπελά, καθώς βαριούνται τη διαδικασία του πλυσίματος και του κοψίματος και κάπως έτσι προτιμούν κάποια άλλη τροφή στη θέση τους. Τα λαχανικά είναι όμως  βασική τροφή μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς περιέχουν πληθώρα βιταμινών, φυτικών ινών, μετάλλων και θρεπτικών στοιχείων που είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

5 laxanika pou den prepei na leipoun apo ta geumata sas 300x178 5 λαχανικά που δεν πρέπει να λείπουν από τα γεύματα σας

Είμαστε ή όχι λοιπόν λάτρεις των λαχανικών, καλό θα είναι  να έχουμε στην καθημερινή μας διατροφή 3-5 μερίδες λαχανικών οπωσδήποτε, για να λαμβάνουμε τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία που χρειαζόμαστε.

Μεταξύ των λαχανικών,  υπάρχουν κάποια τα οποία θεωρούνται ΄΄βασιλιάδες’’ της διατροφής μας , γιατί τα οφέλη τους είναι αμέτρητα για την υγεία μας. Καλό είναι να καταναλώνετε πληθώρα λαχανικών, όμως στα παρακάτω 5, δώστε ιδιαίτερη βάση, γιατί αυτά θα πρέπει να βρίσκονται στην αρχή της λίστας σας καθώς ψωνίζετε.

 

  1. Μπρόκολο: Το μπρόκολο αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, φολικού οξέως, μαγνησίου και καλίου, στοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και το κάνουν ισχυρό αντιοξειδωτικό. Επίσης, είναι  πλούσιο σε βιταμίνες και ειδικότερα σε βιταμίνη C και ο καλύτερος τρόπος για να το φάτε είναι βραστό ή  στον ατμό.
  2. Λάχανο:Από πού να ξεκινήσουμε και που να τελειώσουμε; Το λάχανο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και την απώλεια βάρους, βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μας και τέλος,  είναι εξαιρετικό για όσους ασκούνται, αφού  βοηθά στο «χτίσιμο» των μυών.
  3. Βλαστάρια φασολιών:Τα βλαστάρια των φασολιών είναι πλούσια σε βιταμίνη A, B,C και Ε, αλλά και σε  κάλιο, σίδηρο και ασβέστιο. Είτε τα τρώτε σαν υλικό σε σαλάτα, είτε σαν σνακ τα βλαστάρια των φασολιών είναι ένας υγιεινός και ποιοτικός  τρόπος για να λάβετε πληθώρα  διατροφικών στοιχείων.
  4. ΣπανάκιΤο σπανάκι είναι μια τροφή πλούσια σε ασβέστιο, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες A,B,C, φυτικές ίνες και σίδηρο. Μπορεί να καταναλωθεί είτε βρασμένο σε πίτες, είτε ψητό σαν συνοδευτικό φαγητών είτε  ωμό δίνοντας άλλη νότα στις σαλάτες  μας. Τέλος, δεν αποτελούσε  τυχαία το αγαπημένο λαχανικό του Ποπάυ, καθώς δυναμώνει  τους μύες και βοηθά τους ασθενείς που πάσχουν από αναιμία.
  5. Μαρούλι:Το μαρούλι αποτελεί ίσως την πιο υγιεινή επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε ασβέστιο, κάλιο,  φολικό οξύ,  χρώμιο, μαγγάνιο, καροτενοειδή που μας προστατεύουν από τα καρκινικά κύτταρα και βιταμίνες A, B, C. Ιδανικό για όλες τις σαλάτες μας, καθώς συνδυάζεται εύκολα με διάφορα άλλα λαχανικά.

 

 




Show Buttons
Hide Buttons