Tα φυτοφάρμακα είναι χημικά τα οποία, χρησιμοποιούνται   στα φρούτα και τα λαχανικά κυρίως για να εμποδίσουν την εμφάνιση βακτηρίων, μυκήτων και διάφορων άλλων παράσιτων που είναι πιθανό να μειώσουν τη σοδειά. Τα χημικά αυτά χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια παραγωγής τους,  για να κρατούν μακριά τα παράσιτα και να βελτιώσουν την όψη  και την εμφάνιση των φρούτων και λαχανικών. Ψεκάζουν λοιπόν με τα φυτοφάρμακα την επιφάνεια των φυτών , οπότε παραμένουν εκεί, γι’αυτό και συνίσταται προσεκτικότατο πλύσιμο πριν την κατανάλωσή τους.

asfaleia trofimwn meiwste tin ekthesi sta futofarmaka 300x199 Ασφάλεια τροφίμων Μειώστε την έκθεση σας σε φυτοφάρμακα

Η σημασία της κατανάλωσης λαχανικών και φρούτων  αποτελεί μέρος της ισορροπημένης διατροφής , καλύπτει τις διατροφικές μας ανάγκες και μας παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καλή υγεία του οργανισμού μας. Παρόλα αυτά,  κατανάλωση τους σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό  με την έκθεση του οργανισμού μας είτε σε  φυτοφάρμακα είτε σε άλλα χημικά που δεν κάνουν καλό στην υγεία .

Τα φυτοφάρμακα( ή αλλιώς παρασιτοκτόνα) γίνεται προσπάθεια να μην γίνεται χρήση σε ποσότητες επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό και την υγεία των καταναλωτών. Όμως, υπάρχουν και οι λεγόμενες  ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού πχ τα παιδιά και οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στα  παιδιά υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος, καθώς λόγω του σωματικού τους βάρους που είναι μικρότερο από αυτό του ενήλικα, απορροφώνται πιο εύκολα τα χημικά και τους δημιουργούν άμεσες παρενέργειες και σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ότι σε έναν ενήλικα άνθρωπο. Επίσης, οι γυναίκες, κατά την εγκυμοσύνη, είναι πολύ επιρρεπείς σε ασθένειες όσο γι’αυτές τις ίδιες, όσο και για το μωρό που μεγαλώνει μέσα τους. Η μεγάλη έκθεση των εγκύων  σε φυτοφάρμακα ή παρασιτοκτόνα μπορεί να προκαλέσει καθυστερημένη ανάπτυξη στο έμβρυο, προβλήματα συμπεριφοράς, ακόμη και κινητικά προβλήματα.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό τρώτε  με τη φλούδα, έχει περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα .Σ τη φλούδα, όπου συστήνεται να καταναλώνονται τα φρούτα και τα λαχανικά, υπάρχει πληθώρα φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών, όμως για τη μείωση των πιθανοτήτων επαφής με φυτοφάρμακα, καλό είναι να πλένονται ενδελεχώς.

Επίσης μια χρηστική συμβουλή για εσάς που θέλετε να αποφύγετε τα φυτοφάρμακα και ιδίως αν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες, καλό θα είναι να προμηθευτείτε κάποια ειδικά σπρέι που κυκλοφορούν στην αγορά  και απομακρύνουν τα φυτοφάρμακα και τα παράσιτα. Άλλη μια καλή πρακτική είναι να τα τρίβετε πολύ καλά με σφουγγάρι και άφθονο νερό. Αυτό βέβαια σε μικρά φρούτα όπως πχ τα κεράσια είναι δύσκολο να επιτευχθει, γι’αυτό καλό είναι να προτιμήσετε τα οργανικά τους προϊόντα.

Τα φρούτα και λαχανικά που έχουν υψηλότερες ποσότητες περιεκτικότητας σε φυτοφάρμακα είναι τα παρακάτω:

  1. -Οι πατάτες
  2. -Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια
  3. –Το σπανάκι
  4. -Τα βερύκοκα και τα μήλα
  5. – Οι φράουλες, τα σταφύλια και τα κεράσια
  6. -Μανγκο
  7. -Το σελερυ

Τις μικρότερες ποσότητες φυτοφαρμάκων περιέχουν τα παρακάτω φρούτα και λαχανικά:

  1. -Αρακάς
  2. -Ανανάς
  3. -Ακτινίδια
  4. -Κρεμμύδια
  5. -Αβοκάντο
  6. -Καλαμπόκι
  7. –Σπαράγγια

 

Τα φυτοφάρμακα, καλώς ή κακώς υπάρχουν στη ζωή μας, είτε σε μικρές, είτε σε πιο μεγάλες ποσότητες. Καλό θα είναι, να τηρούμε πολύ προσεκτικά τους κανόνες υγιεινής και πλυσίματος των φρούτων και των λαχανικών που καταναλώνουμε  ή να κατευθυνόμαστε στα οργανικά (βιολογικά )προϊόντα. Δεν πρέπει να παίζουμε με την υγεία μας.