Όλο και πιο σύνηθες είναι το να ακούμε ότι κάποιος ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή. Πολλοί οι λόγοι κόποι για ηθικού η περιβαλλοντικούς λόγους. Ωστόσο μια τέτοιου είδους διατροφή όταν γίνεται με σωστό τρόπο μπορεί να προσφέρει οφέλη στην υγεία όπως απώλεια βάτους, βελτίωση του σακχάρου, μείωση της αρτηριακής πίεσης κ.α.

Οι άνθρωποι που συνήθως ακολούθου μια χορτοφαγική διατροφή το κάνουν για ηθικούς και περιβαλλοντικούς λόγους άλλα και για λογούς υγείας. Έτσι μια τέτοια διατροφή συνήθως δε περιλαμβάνει κρέας, αυγά, και γαλακτοκομικά προϊόντα.

xortofagiki diatrofi 300x200 Χορτοφαγική διατροφή

Έκτος όμως από τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να προκύψουν μπορεί να παρουσιαστούν και πολλές ανεπάρκειες σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Οφέλη από την χορτοφαγική διατροφή:

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει μια τέτοια διατροφή. Οι διαιτολόγοι συμφώνα με μελέτες υποστηρίζουν ότι όταν στην διατροφή δεν υπάρχει κρέας, υπάρχει σαφώς μείωση στην πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης. Έτσι η διατροφή έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες καθώς και περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά όπως C και Ε. Έτσι παρατηρείτε βελτίωση στην:

  • Αρτηριακή πίεση
  • Στο λιπιδαιμικό προφίλ στο αίμα
  • Μείωση του σωματικού βάρους
  • Μείωση σε ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 άλλα και καρκίνου

Μειονεκτήματα χορτοφαγικής διατροφής:

  • Έλλειψη Β12
  • Αναιμία
  • Έλλειψη πρωτεΐνης
  • Έλλειψη ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και ιωδίου
  • Έλλειψη των ω-3 λιπαρών οξέων λόγω αποχής από το ψάρι

Ποια είδη χορτοφάγων υπάρχουν;

  • Αυστηροί χορτοφάγοι: αυτοί που έχουν αποκλείσει τελείως από την διατροφή τους το κρέας άλλα και όλα τα ζωικά προϊόντα (αυγά, ψάρι)
  • Αυγο-χορτοφάγοι: είναι αυτοί που καταναλώνουν αυγό αλλά έχουν αποκλείσει το κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά.
  • Γαλακτοχορτοφάγοι: δηλαδή αυτοί που τρώνε γάλα και λαχανικά άλλα όχι αυγά και κρέας.
  • Γαλακτο-αυγοχορτοφάγοι: Τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά αλλά δεν καταναλώνουν κρέας.
  • Ψαροχορτοφάγοι: δεν καταναλώνουν κρέας αλλά καταναλώνουν ψάρι και θαλασσινά.

 

Τροφές με τις οποίες μπορούμε να αποφύγουμε τις διατροφικές ελλείψεις:

Πηγές σιδήρου:

  • φασόλια ή φασόλια σόγιας
  • φακές
  • ταχίνι
  • σησάμι
  • μαϊντανός
  • μελάσα
  • ρεβίθια
  • αγκινάρες
  • πιπεριές
  • σπανάκι
  • βρώμη
  • πράσα
  • ξηροί καρποί (κάσιους, φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια)

Πηγές ασβεστίου:

  • γάλα
  • υποκατάστατο γάλακτος (σόγιας, αμυγδάλου, ρυζιού)
  • τυρί
  • γιαούρτι
  • αμύγδαλα
  • σησάμι
  • ταχίνι
  • μπάμιες
  • φασόλια σόγιας
  • μελάσα
  • μπρόκολο
  • φασόλια

 

Ωφέλιμα τρόφιμά:

 

Μαγιά: με αυτό τον τρόπο μπορείτε να αυξήσετε την πρωτεΐνη στα χορτοφαγικά πιάτα

Ολόκληροι κόκκοι και δημητριακά: είναι εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, ινών, σιδήρου, Β-βιταμινών

Ιδέες για σνακ:

  • Ξηροί καρποί

 

 

  • Granola

 

  • Μπάρες δημητριακών

 

  • Σπιτικά muffins

 

  • Chia pudding

 

  • Κράκερ ολικής άλεσης μαζί με ταχίνι ή φιστικοβούτυρο

 

  • Μπανάνα με λίγη σοκολάτα μαύρη

 

  • Ψητά ρεβίθια

 

 

 




Show Buttons
Hide Buttons