Διαιτολόγος, διατροφολόγος, κλινικός διαιτολόγος, κλινικός διατροφολόγος, ολιστικός διαιτολόγος, μοριακός διαιτολόγος, κβαντικός διαιτολόγος, σύμβουλος διατροφής, διαιτητικός, σύμβουλος υγείας σύμβουλος ευεξίας βοηθός διαιτολόγου είναι μόνο μερικοί τίτλοι που θα βρείτε κάνοντας μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Ποια είναι οι διαφορά τους; Από ποια σχολή κατοχυρώνονται οι παραπάνω τίτλοι; Που πρέπει να απευθυνθούμε όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος; Που όταν θέλουμε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας;

Οι παραπάνω τίτλοι παρότι ακούγονται παρόμοιοι έχουν πολύ μεγάλες διαφορές και για το λόγο αυτό πρέπει να είστε ενήμεροι πριν πάρετε την απόφαση να απευθυνθείτε σε κάποιον από αυτούς.

Διαιτολόγος ή διατροφολόγος: Στη χώρα μας ο επίσημος τίτλος για τους πτυχιούχους σε θέματα δίαιτας και διατροφής είναι αυτός του Διαιτολόγου- Διατροφολόγου. Σε άλλες χώρες ο τίτλος του διαιτολόγου διαφέρει από τον τίτλο του διατροφολόγου στις σπουδές, πράγμα που σημαίνει ότι ο διαιτολόγος δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και διατροφολόγος. Στην Ελλάδα όμως οι 2 αυτοί τίτλοι κατοχυρώνονται από το πρώτο πτυχίο (BSc). O διαιτολόγος που διαθέτει πτυχίο με τίτλο σπουδών στην Επιστήμη Διατροφής ονομάζεται και διατροφολόγος. Ο διαιτολόγος είναι ο ειδικός που εκπαιδεύτηκε σε θέματα επιστήμη τροφίμων, διατροφής, και σχεδιασμό συγκεκριμένων διαιτολογίων για απώλεια βάρους ή για συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας. Οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι τα τελευταία χρόνια χρειάζονται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για ασκούν νόμιμα το επάγγελμα. Έτσι εξασφαλίζεται ότι έχουν ολοκληρώσει τετραετείς σπουδές σε ελληνικό ίδρυμα (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ) ή ίδρυμα του εξωτερικού μετά από αναγνώριση του ΔΟΑΤΑΠ. Ο διαιτολόγος- διατροφολόγος μπορεί να αναλάβει περιστατικά απώλειας βάρους, αλλά έχει εκπαιδευτεί ναι στην αντιμετώπιση ενός ευρέως φάσματος ασθενειών που έχουν να κάνουν με τη διατροφή. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος δεν κατοχυρώνεται από μεταπτυχιακές σπουδές ούτε από σεμινάρια. Εάν δεν είστε σίγουροι εάν ο ειδικός που σκέφτεστε να εμπιστευτείτε είναι διαιτολόγος- διατροφολόγος, ελέγξτε στο βιογραφικό του στο Ιντερνετ. Εναλλακτικά μη διστάσετε να ρωτήσετε για τις σπουδές που έχει ολοκληρώσει και σε ποιο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ. Το πιθανότερο είναι πάντως εάν επισκεφτείτε το χώρο του να έχει αναρτήσει σε εμφανές σημείο το πτυχίο του.

Κλινικός Διαιτολόγος:
 Ο κλινικός διαιτολόγος είναι μια υποκατηγορία των πτυχιούχων διαιτολόγων. Ο κλινικός διαιτολόγος εκτός από τα καθήκοντα του σαν διαιτολόγος ασχολείται και με προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή. Ο τίτλος κλινικός διαιτολόγος
(ή κλινικός διατροφολόγος) μπορεί να αποδοθεί είτε από μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην κλινική διατροφή είτε με κάποια εξειδίκευση πάνω στο κομμάτι αυτό.

Σύμβουλος διατροφής, διαιτητικός, συμβουλος υγείας κ.α. Οι τίτλοι αυτοί δεν κατοχυρώνονται από καμιά σχολή ούτε είναι επίσημοι. Ο μόνος τίτλος που αποδίδεται από διετή φοίτηση σε ΙΕΚ είναι αυτός του βοηθού διαιτολόγου. Τα άτομα αυτά δεν είναι επιστήμονες διαιτολόγοι και δεν δικαιούνται να ασκούν το επάγγελμα του διαιτολόγου παραμόνο όταν βρίσκονται υπό την επίβλεψη κάποιου πτυχιούχου, καθώς δεν έχουν ολοκληρώσει 4ετής σπουδές στο κομμάτι της διαιτολογίας, και άρα δεν έχουν τα εφόδια και τις γνώσεις για να παρέχουν συμβουλές στο κομμάτι της διατροφής. Επίσης επαγγελματικά δεν έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν διαιτολογικό γραφείο που σημαίνει ότι εάν τους έχετε συναντήσει κάπου λειτουργούν παράνομα. Οι κατηγορίες αυτές χρησιμοποιούν ‘εναλλακτικούς’ τρόπους διατροφικής αντιμετώπισης οι οποίοι δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Πολλές φορές επίσης είναι μέλη διαφόρων υπηρεσιών δικτυακού μαρκετιγκ και προωθούν διάφορα σκευάσματα και σκόνες αμφιβόλου ποιότητας.

Εάν λοιπόν σκέφτεστε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για να βελτιώσετε τη διατροφή σας και το σώμα σας, μη βάζετε σε κίνδυνο την υγεία σας και μην εμπιστεύεστε μη ειδικούς σε θέματα διατροφής. Μη ξεχνάτε για να γίνει κάποιος διαιτολόγος έχει δαπανήσει πολλά χρόνια σε σπουδές για έχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις και να σας παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας. Η απόφαση είναι δική σας!
Show Buttons
Hide Buttons