Με τον όρο αποτοξίνωση εννοούμε την τακτική κατά την οποία αποβάλλονται από τον  οργανισμό αποτελεσματικά οι τοξίνες δηλαδή οι άχρηστες ουσίες που συσσωρεύονται και γίνονται βλαβερές., Το ήπαρ, τα νεφρά και το έντερο αποτελούν τα φίλτρα μέσω των οποίων γίνεται η αποβολή των τοξινών, μέσω φυσικών διαδικασιών όπως είναι ο ιδρώτας, η ούρηση και η αποβολή των κοπράνων.

apotoxinosi frouta 300x225 Φυσική αποτοξίνωση με φρούτα

Οι διατροφολόγοι θεωρούν ως τοξίνες ουσίες όπως τα συντηρητικά των τροφίμων, τις χρωστικές, γλυκαντικές ουσίες,τις ορμόνες που περιέχονται στο κρέας ή ακόμα και το λίπος, η ζάχαρη, το αλκοόλ. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως ο καλύτερος τρόπος αποτοξίνωσης είναι ο συνδυασμός μιας ισορροπημένης δίαιτας και της επαρκούς ενυδάτωσης του οργανισμού.

Τα φρούτα θεωρούνται ιδανική επιλογή από τους διαιτολόγους σε περιόδους που χρειάζεται να κάνουμε αποτοξίνωση, λόγω του γεγονότος ότι αποτελούνται στο μεγαλύτερο μέρος τους από νερό, περιέχουν φυτικές ίνες, έχουν χαμηλές θερμίδες, περιέχουν ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών ουσιών.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούμε να βρούμε σε αφθονία καρπούζια, πεπόνια, φράουλες, ροδάκινα, βερίκοκα, σύκα, κεράσια και σταφύλια. Όλα αυτά τα φρούτα αποτελούν ιδανική επιλογή για αποτοξίνωση λόγω του ότι περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό τα συστατικά που προαναφέρθηκαν, σε διαφορετικές βέβαια αναλογίες το καθένα.

 

  • Οι φράουλες μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού καθώς όχι μόνο περιέχει μεγάλο ποσοστό νερού αλλά και ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών, βιταμινών, και αποδίδει ελάχιστες θερμίδες. Αποτελεί μια πολύ καλή και νόστιμη επιλογή για το καλοκαίρι. Ιδιαίτερη προσοχή όμως να πρέπει να δώσουν άτομα που ευπαθές γαστρεντερικό σύστημα η από άτομα που έχουν αλλεργία στο συγκεκριμένο φρούτο.
  • Το πεπόνι έχει παρόμοια περιεκτικότητα σε νερό με το καρπούζι καθώς επίσης και σχεδόν τις ίδιες θερμίδες . Επομένως ισχύει περίπου ότι και για το καρπούζι.
  • Το καρπούζι κατά το μεγαλύτερο μέρος του  αποτελείται από νερό .Έχει  λίγες θερμίδες όμως δεν έχει σημαντική διατροφική αξία . Επιπλέον, περιέχει αρκετή ποσότητα φυσικής ζάχαρης. Παρόλα αυτά, η κατανάλωση του σε μικρή ποσότητα κατά την περίοδο αποτοξίνωσης θα μπορούσε να βοηθήσει λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε νερό
  • Τα σταφύλια καλό είναι να αποφεύγονται σε μια περίοδο αποτοξίνωσης καθώς η περιεκτικότητα τους σε νερό είναι μικρή συγκριτικά με άλλα φρούτα ,αποδίδουν πολλές θερμίδες και έχουν λίγες φυτικές ίνες.
  • Τα βερίκοκα επίσης  αποτελούν μια καλή επιλογή σε περιόδους αποτοξίνωσης. Έχουν περίπου ίδιες θερμίδες με τις φράουλες περιέχουν επίσης υψηλό ποσοστό φυτικών ινών, βιταμίνη Α κάλιο και ασβέστιο, καθώς και μεγάλο ποσοστό νερού.
  • Τα ροδάκινα περιέχουν μέτρια ποσότητα φυτικών ινών, αρκετά μεγάλο ποσοστό νερού, βιταμίνη C και ιχνοστοιχεία. Αποδίδουν αρκετές θερμίδες/ μερίδα και συνίσταται η κατανάλωση του με μέτρο. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν αποτελεί μια καλή επιλογή φρούτου σε περίοδο αποτοξίνωσης.
  • Τα κεράσια περιέχουν και αυτά με την σειρά τους μεγάλο ποσοστό νερού, αρκετές φυτικές ίνες και βιταμίνες. Μπορούν να ενταχθούν σε μια δίαιτα αποτοξίνωσης όμως θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο( 1 μερίδα= 10 κεράσια)
  • Τα σύκα δεν είναι η καλύτερη επιλογή όταν ακολουθείται μια δίαιτα αποτοξίνωσης διότι περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυσικών σακχάρων και παρέχουν αρκετές θερμίδες σε σχέση με άλλα φρούτα. Απ’ την άλλη έχουν αρκετή ποσότητα νερού και φυτικών ινών. Καλό είναι να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και φρέσκα.

Συνεπώς , οι διαιτολόγοι προτείνουν την ένταξη στο καθημερινό μας διαιτολόγιο  καλοκαιρινών φρούτων και κυρίως φράουλες και βερίκοκα , σε περίπτωση που ο οργανισμός μας χρειάζεται αποτοξίνωση κατά την περίοδο αυτή. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε είτε σαν φρούτα , είτε ως χυμούς ή smoothies.