Το πρωινό αποτελεί ένα από τα πιο κύρια γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι διαιτολόγοι τονίζουν την αξία τού στην καθημερινή διατροφή. Ένα από τα πιο κύρια χαρακτηριστικά του είναι ότι δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσει η μέρα παρέχοντας σημαντικές βιταμίνες στον οργανισμό. Επίσης:

simasia prwinou 300x201 Η σημασία του πρωινού στην υγεία και στην ρύθμιση του σωματικού βάρους.

  • Με την κατανάλωση πρωινού μειώνετε η όρεξη και έτσι μπορούμε να αποφύγουμε της μεγάλες ποσότητες φαγητού στα υπόλοιπα γεύματα, πετυχαίνοντας έτσι καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους.
  • Σύμφωνα με μελέτες μειώνει την πιθανότητα απόκτησης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 καθώς επίσης και καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου σε άτομα που έχουν ήδη σακχαρώδη διαβήτη.

Τι πρέπει όμως να περιλαμβάνει ένα πρωινό γεύμα για να είναι ισορροπημένο:

1.Φυτικές ίνες

Η κατανάλωση φυτικών ινών είναι απαραίτητη καθώς επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης προκαλώντας εστί καλύτερο αίσθημα κορεσμού. Επίσης συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Σωστές επιλογές είναι η βρώμη, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το ψωμί ολικής άλεσης, ανάλατοι και άψητοι ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά

  1. Πρωτεΐνη

Σύμφωνα με έρευνες οι κατανάλωση μιας τροφής υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη δημιουργεί την αίσθηση κορεσμού και της πληρότητας στον οργανισμό.

Επίσης με την κατανάλωση πρωτεΐνης αυξάνεται η μυϊκή μάζα, βελτιώνετε ο μεταβολισμός και συνεπώς και το σωματικό βάρος. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία στην ποσότητα που καταναλώνεται. Πηγές πρωτεΐνης είναι το αυγό, το γάλα, το γιαούρτι και οι ανάλατοι και άψητοι ξηροί καρποί (πηγή φυτικής πρωτεΐνης).

3.Λαχανικά

Η ποσότητα που μπορεί να καταναλωθεί στο πρωινό είναι περίπου η μισή από αυτό που καταναλώνουμε κάθε μέρα.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πχ. smoothies, ομελέτα με λαχανικά κλπ.

 

 

  1. ΛΙΠΟΣ

Η κατανάλωση καλών λιπαρών στο πρωινό αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για καθυστέρηση της πέψης και συνεπώς αύξηση της πληρότητας. Αποφεύγοντας έτσι τα τσιμπολογήματα και την αύξηση βάρους.

Καλές πηγές ωφέλιμων λιπαρών είναι το αβοκάντο, ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia, και οι ανάλατοι και άψητοι ξηροί καρποί.

Μερικές ιδέες για πρωινό:

  • 1 ποτήρι γάλα 1,5% + 3 κ.σ βρώμη + 1κγλ. μέλι + 1κγλ. σπόρους + 1 φρούτο εποχής + κανέλα (προαιρετικά)

 

  • 1 ποτήρι φυσικό χυμό + ομελέτα από 1 κρόκο + 2 ασπράδια + λαχανικά πχ. σπανάκι, κολοκυθάκια + 2 φρυγανιές ολικής άλεσης

 

  • 1φλ. γάλα 1,5% + 1 φ. ψωμί ολικής άλεσης + 1 κγλ. ταχίνι + μέλι + 1/2 μπανάνα + κανέλα(προαιρετικά)

 

  • Smoothie: 1 μικρή μπανάνα + 5 φράουλες + 1/2 φλ. γάλα αμυγδάλου + 2 κγλ. μέλι + 1κγλ. chia