Το κεφίρ, τόσο σε γεύση, όσο και σε εμφάνιση μοιάζει με το γάλα. Όμως, οι ευεργετικές και θρεπτικές του ιδιότητες, είναι πολύ περισσότερες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι ένα φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν, το οποίο προέρχεται από τους γηγενείς λαούς της Μέσης Ανατολής, των οποίων το προσδόκιμο ζωής, ξεπερνούσε τα 100 χρόνια. Μήπως λοιπόν, είναι καλή ιδέα να το βάλουμε κι εμείς στη διατροφή μας; Μήπως ήξεραν κάτι παραπάνω οι λαοί αυτοί; Ας δούμε πιο κάτω τα οφέλη του στην υγεία μας και έπειτα αποφασίζουμε.

kefir ta ofeli stin ugeia mas 200x300 Κεφίρ: τα οφέλη στην υγεία μας

Γνωρίζουμε, από τη μικρή μας κιόλας ηλικία, ότι το γάλα αποτελεί μια βασική θρεπτική πηγή για τη διατροφή μας. Η ζύμωση που επιδέχεται με σπόρους κεφίρ το αναβαθμίζει κατά πολύ. Οι σπόροι του είναι ένα συνονθύλευμα πολυσακχαρίτη(ο οποίος θεωρείται μοναδικός, ο0νομάζεται kefiran),ζύμης και βακτηριδίων και αυτό καθιστά τη μικροβιολογία του μια πολύ σύνθετη υπόθεση . Οι ευεργετικές ζύμες, επιπλέον, καθώς και τα φιλικά βακτηρίδια του, καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης που υπάρχει στο γάλα. Επομένως, αποτελεί ιδανική επιλογή και  για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Ποια είναι επομένως η ιδιαιτερότητά του, που το καθιστά τόσο σημαντικό; Καταρχάς, αφομοιώνεται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό(να σημειωθεί εδώ ότι αφομοιώνεται γρηγορότερα κι από το γιαούρτι). Επίσης, μας προσφέρει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες, ανόργανα άλατα , ευεργετικές ζύμες και βακτηρίδια και τέλος, καθαρίζει το έντερό μας. Η πρωταρχική του χρήση ήταν η ανακούφιση των εντερικών διαταραχών, καθώς βοηθά το έντερό μας να κινηθεί, με αποτέλεσμα την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, άρα καταπολεμά σε σημαντικό βαθμό και προβλήματα δυσκοιλιότητας. Είναι μια πλήρης τροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και προβιοτικά, συμβάλλει στην καλή υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, διατηρεί υγιές και ισορροπημένο το εσωτερικό μας οικοσύστημα, προάγοντας την καλή μας υγειά, αλλά και τη μακροζωϊα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, Β1 και C, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, τα οποία βοηθούν στη συντήρηση του σώματός μας,  στην σωστή αύξηση των κυττάρων αλλά και στην χορήγηση μεγάλης ποσότητας ενέργειας. Τέλος, είναι εξαιρετική πηγή βιοτίνης, η οποία βοηθά το σώμα μας να αφομοιώσει τις άλλες βιταμίνες Β. Συνιστάται απαραίτητα σε εγκύους,  μωρά, αλλά και ηλικιωμένους.

Βασικές ευεργετικές ιδιότητες του:

Υποβοηθά την ανάρρωση από διάφορες αρρώστιες και γενικά επιδρά ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό

  • Αποτελεί προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ
  • Η τακτική του κατανάλωση υποβοηθά την καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης και της υπέρτασης.
  • Βοηθά στην επαναφορά του εσωτερικού οικοσυστήματος έπειτα από θεραπεία με αντιβιοτικά.
  • Έχει διουρητικές ιδιότητες
  • Είναι ένα εξαιρετικό διαιτητικό προϊόν με πολύ λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά.
  • Βελτιώνει καταστάσεις όπως η αναιμία
  • Βοηθά στην αντιμετώπιση ασθενειών του πεπτικού μας συστήματος,(πχ ασθένειες νεφρών και συκωτιού, χρόνιες εντερίτιδες)
  • Επιπρόσθετες ωφέλειες, μπορούν να θεωρηθούν: η θεραπεία και επούλωση εξανθημάτων και εκζεμάτων απλά τοποθετώντας κεφίρ την περιοχή, η μείωση της χοληστερόλης αλλά και η αντικαρκινική του δράση.

 

Από πού μπορούμε να το προμηθευτούμε; Είτε αγοράζοντας το έτοιμο ρόφημα που κυκλοφορεί στην αγορά, είτε αγοράζοντας σπόρους από κάποιο βιολογικό κατάστημα με την προοπτική να το καλλιεργήσετε στο σπίτι σας!