Για ένα υγιή οργανισμό είναι απαραίτητο να προσλαμβάνετε από τη διατροφή σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά αλλά και βιταμίνες. Ιδιαίτερη βάση καλό είναι να δίνετε στη βιταμίνη Β, η οποία υπάρχει στα δημητριακά ολικής άλεσης αλλά και τα φρέσκα προϊόντα. Όλοι έχετε ακούσει για τη βιταμίνη Β12 όμως, της οποίας η πρόσληψη είναι λιγάκι πιο δυσεύρετη!

Σε τι μας ωφελεί η βιταμίνη Β12; Καταρχάς βρίσκεται φυσικά μόνο σε «ζωικές πηγές» και βοηθά το σώμα μας  να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια και DNA, ενθαρρύνει την υγιή νευρική λειτουργία και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αν λοιπόν δεν καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα ή κρέας, τότε δυστυχώς δεν μπορείτε να καλύψετε την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα (2,4mcg) για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σας.

oi 15 kaliteres trofes me vitamini B12 1 300x200 Οι 10 καλύτερες τροφές με βιταμίνη Β12

Επιπρόσθετα, οι ενήλικες άνω των 50ετών  βρίσκονται σε κίνδυνο έλλειψης της βιταμίνης αυτής, όπως και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην πέψη (όπως η κοιλιοκάκη) εξαιτίας των προβλημάτων απορρόφησης της από τον οργανισμό τους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση ζαλάδας, κούρασης και εξασθένησης.

Για να προλάβετε τυχόν ελλείψεις λοιπόν, συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τις παρακάτω προτεινόμενες πηγές Β12 που σας αναφέρουμε:

Γιαούρτι

Βιταμίνη Β12: σε 230γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά περιέχεται 1.1 mcg βιταμίνης Β12.

Επιπρόσθετα οφέλη στο σώμα σας: Σύμφωνα με έρευνες, η τακτική κατανάλωσή γιαουρτιού, μπορεί να ρυθμίσει την υψηλή αρτηριακή πίεση και το διαβήτη. Επίσης λόγω της περιεκτικότητάς του σε προβιοτικά, βελτιώνει την πέψη και ρυθμίζει την ισορροπία της μικροχλωρίδας στο έντερό σας, αποτρέποντας τα συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου.  Τέλος, το γιαούρτι καλή πηγή πρωτεΐνης ασβεστίου και μαγνησίου.

Βοδινό κρέας

Βιταμίνη Β12: 1.3 mcg σε 90γρ. ψητού φιλέτου.

Επιπρόσθετα οφέλη στο σώμα σας: Το βοδινό κρέας περιέχει πρωτεΐνες αλλά και την βιταμίνη Β ριβοφλαβίνη, η οποία υποστηρίζεται ότι συμβάλλει  στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Επίσης, αποτελεί καλή πηγή ψευδαργύρου (καθώς σε 90γρ περιέχει 7mg).

Αυγά

Βιταμίνη Β12: 0,6 mcg ανά βραστό αυγό.

Επιπρόσθετα οφέλη στο σώμα σας: Τα αυγά αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης αλλά  και βιταμίνης D, η οποία  βοηθάει το σώμα μας να διατηρεί γερά κόκκαλα αλλά και να απορροφά ικανοποιητικά  το ασβέστιο που προσλαμβάνουμε από τις τροφές.

Κοτόπουλο

Βιταμίνη Β12: σε 90γρ. βραστού στήθους κοτόπουλο περιέχονται 0,3 mcg.

Επιπρόσθετα οφέλη στο σώμα σας:  Το κοτόπουλο είναι μία άπαχη πηγή πρωτεΐνης, ιδανική τροφή  για καύση λίπους, καθώς έχει υψηλή θερμογόνο δράση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με τη διαδικασία της πέψης, το σώμα μας μπορεί να κάψει το 30% των θερμίδων του!

Γάλα

Βιταμίνη Β12: μία κούπα γάλα με χαμηλά λιπαρά περιέχει 1.2 mcg.

Επιπρόσθετα οφέλη στο σώμα σας: Το γάλα είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου, ασβεστίου και βιταμίνης D. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, το γάλα βοηθά και κάποιες γυναίκες να αποφεύγουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Όμως και το πλήρες γάλα έχει κάποια πρόσθετα οφέλη, καθώς σύμφωνα με άλλη έρευνα, αποκαλύφθηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν σε καθημερινή βάση, περισσότερες από μία μερίδες από πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, είχαν  25% λιγότερες πιθανότητρες να αντιμετωπίσουν προβλήματα ωορρηξίας σε σχέση με αυτές που δεν κατανάλωναν.

Σαρδέλες

Βιταμίνη Β12: 7.6 mcg σε 90γρ.

Επιπρόσθετα οφέλη στο σώμα σας: Αυτά τα μικρά ψαράκια είναι πλούσια  με ασβέστιο (90γρ. σαρδέλες περιέχουν την ίδια σχεδόν ποσότητα ασβεστίου όσο 230γρ. γάλα). Επίσης, οι σαρδέλες είναι εξαιρετική πηγή  βιταμίνης D και Ω-3 λιπαρών  οξέων.

Γαλοπούλα

Βιταμίνη Β12: 0,3 mcg σε 90γρ.

Επιπρόσθετα οφέλη στο σώμα σας: Η γαλοπούλα περιέχει τρυπτοφάνη, η οποία είναι μία χημική ουσία που μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ. Μία μόνο μερίδα άπαχης γαλοπούλας, περιέχει περίπου τη μισή συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σεληνίου, ενός ιχνοστοιχείου που ενισχύει  σημαντικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Μπακαλιάρος

Βιταμίνη Β12: 90γρ. μαγειρευμένου μπακαλιάρου έχουν 1.8 mcg.

Επιπρόσθετα οφέλη στο σώμα σας: Αποτελεί καλή επιλογή εάν θέλετε ένα ψάρι με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο ( σε σχέση με την ιππόγλωσσα, το γάδο και  τον  τόνο). Επίσης, ο μπακαλιάρος αποτελεί ιδανική πηγή πρωτεΐνης με λίγα λιπαρά καθώς περιέχει λιγότερα Ω-3 λιπαρά οξέα από άλλα πιο λιπαρά ψάρια, όπως το σολομό.

Τόνος

Βιταμίνη Β12: 2.5 mcg σε 90γρ. κονσέρβας τόνου.

Επιπρόσθετα οφέλη στο σώμα σας: Ο τόνος είναι πλούσια πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων (συμπεριλαμβανομένων των δοκοσαεξανοϊκό οξύ(DHA)» και «εικοσαπεντανοϊκό οξύ(EPA)), τα οποία έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τη διάθεσή σας. Επιπλέον, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D όπως η πέστροφα και ο σολομός.

Σολομός

Βιταμίνη Β12: 90γρ. μαγειρευμένου κόκκινου σολομού περιέχουν 4.8 mcg.

Επιπρόσθετα οφέλη στο σώμα σας: Όπως οι  σαρδέλες  και οι πέστροφες, ο σολομός είναι πλούσιος Ω-3 λιπαρά οξέα και σε πρωτεΐνη. Τέλος, ένα φιλέτο 90γρ. σολομού, περιέχει πάνω  από το  100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης D.



Show Buttons
Hide Buttons