Ας δούμε κάποιες τροφές που πρέπει να πλένετε:

Οι ξηροί καρποί είναι μια από τις τροφές που οι περισσότεροι δεν πλένουμε ωστόσο, πρέπει να τους πλένετε διότι δεν γνωρίζεται πού αποθηκεύτηκαν και πώς μεταφέρθηκαν.  Επίσης με το πλύσιμο αποβάλλονται ουσίες που υπάρχουν για την προστασία των ξηρών καρπών από τα παράσιτα όπως το φυτικό οξύ.

Φρούτα και λαχανικά, πρέπει να τα πλένετε πολύ καλά διότι ακόμη και αν έχουν φλούδα αν τα ξεφλουδίστε τα βακτήρια μπορεί να φτάσουν και στο εσωτερικό  πχ. καρπούζια, μπανάνες κ.α.

Κονσέρβες: Πλύνετε τις κονσέρβες πριν τις ανοίξετε καθώς τα βακτήρια στην επιφάνεια μπορούν να εισέλθουν προς τα μέσα.

Αποξηραμένα φρούτα: Ακόμη και όταν αγοράζεται αποξηραμένα φρούτα σε συσκευασίες μην ξεχνάτε ποτέ να τα πλένετε.

prepei h oxi na plenete ta trofima 300x199 Πρέπει η όχι να πλένετε τα τρόφιμα ;

Ποιες τροφές δεν πρέπει να πλένετε

Κοτόπουλο: Πλένοντας το κοτόπουλο διακινδυνεύεται να μολυνθείτε με ένα από τα πιο γνωστά βακτήρια την σαλμονέλα. Καθώς όταν πλένετε το κοτόπουλο, το νερό που χρησιμοποιείτε βοηθά τα βακτηρίδια να εξαπλωθούν στα χέρια σας και στον νεροχύτη της κουζίνας. Εάν αρχίσετε να το μαγειρεύετε αμέσως, όλα τα βακτηρίδια θα πεθάνουν.

Μανιτάρια: Τραβούν πολύ γρήγορα τα υγρά και γίνονται  πολύ μαλακά. Χρειάζεται ελάχιστο πλύσιμο πριν το μαγείρεμα και στέγνωμα με πια πετσέτα.

Κρέας:  Καλό θα είναι και τα υπόλοιπα είδη κρέατος πχ. βοδινό, χοιρινό, μοσχάρι, αρνί, να μην τα πλένετε, προκειμένου να αποφύγετε την εξάπλωση βακτηρίων.  Μπορείτε να απαλλαγείτε από τα βακτήρια μαγειρεύοντας σε επαρκώς υψηλή θερμοκρασία.

Αυγά:  Δεν χρειάζεται να πλένετε τα αυγά καθώς έχουν μια ουσία στο εξωτερικό τους περίβλημα που προστατεύει από τα βακτηρίδια. Το νερό καταστρέφει αυτή την προστασία, επομένως δεν πρέπει να πλένετε αυγά.

 



Show Buttons
Hide Buttons